Когато говорим за модернизация на Българската армия, независимо дали това засяга

...
Когато говорим за модернизация на Българската армия, независимо дали това засяга
Коментари Харесай

Джейхан Ибрямов: Парите за модернизация на армията не могат да бъдат пренасочени за социални плащания

Когато приказваме за рационализация на Българската войска, независимо дали това визира военновъздушните, военноморските или сухопътните войски, най-лесно е да кажем: тези пари не могат ли да бъдат ориентирани за обществени помощи? Абсолютно неверна теза.

Това съобщи зам.-председателят на парламентарната комисия по защита Джейхан Ибрямов по време на дебата в пленарна зала за определянето на капиталов разход за придобиването на осем самолета F-16. Всички депутати от Движение за права и свободи гласоподаваха „ за “.

Това е заигравка със страховете на хората. Едва ли не тези пари, в случай че през днешния ден бъдат блокирани и не се дават за рационализация на Българската войска, видите ли, ще бъдат ориентирани за други политики, в частност обществени действия, свързани с бита на хората. Няма такова нещо, безапелационен бе Ибрямов. Той прикани депутатите, когато приказват за модернизацията на Българската войска, да се съсредоточат само и единствено върху аргументи, по кое време, по какъв начин и периоди.

Предприе се тази стъпка да се подписа контракт страна – страна, с цел да се избегне рискът от корупционни покупко-продажби. И това е реализирано, сподели Ибрямов. Той напомни, че офертата за Блок 70, F-16, бе с най-хубава цена.

Тъй като това беше първото по рода си съглашение сред Департамента на Съединени американски щати и българската страна, първото условие беше сумите по първите осем самолета да бъдат изплатени вкупом, което е сторено. Но, забележете, разтварям една скоба, тази сума е в избран фонд. Тя не е изхарчена за друго нещо. Има закъснение, никой не го отхвърля. Причините за забавянето преглеждахме в тази зала. И с гласоподаване приехме удължение на периодите. И защото сме във втория стадий на плана на решение, където отново би трябвало да има контракт, който ние още веднъж ще преглеждаме в тази зала, със съответните параметри, със съответните години на разсрочено погашение на втория стадий, както е обещано по плана на решение – близо 10 години, договорът се извършва по своите си заложени от 2019 година условия, изясни националният представител от Движение за права и свободи.

Второ, което е доста значимо, този план на решение, този документ, който сега преглеждаме, не е направен от нас. Обръщам се към сътрудниците особено от Българска социалистическа партия – направен е от кабинета на 47-ото Народно събрание, с министър на защитата Драгомир Заков, в последния работен ден на 47-ото Народно събрание. Не упреквам никого, просто импортирам изясненост, изясни Ибрямов.

Така че да се спекулира, че този контракт сега може би е неблагоприятен за страната и че ощетява едни браншове или други, е несъстоятелно, категоричен бе зам.-председателят на парламентарната комисия по защита.

Той се обърна към служебния министър на отбраната и посредством него към изпълнителната власт. Подготовката и образованието на българските водачи би трябвало да се ускори и да върви с доста по-бързи темпове. Второ, индустриалното съдействие, подготовката на техническата част, която би трябвало да поеме тези самолети, би трябвало също доста особено внимание, тъй като тези дребни елементи оказват въздействие върху и летателните часове, и общата подготовка на наличния състав.

Ние сме част от общото европейско семейство и от алианса на НАТО. Ние знаем с какво разполагаме като бойна техника и сегашни бойни самолети. Като част от общото огромно семейство нашето въздушно пространство се охранява от наши съдружници. По опция също може тази част от еърполисинга, която се извършва, да бъде с F-16. Като огромна част от нашите български водачи да заемат интензивно присъединяване в тези дейности, образования, учения и всичко останало. Това в допълнение ще подкрепи и ще даде опция за по-бързото асимилиране на тази техника, която е доста по-различна от актуалната, с която ние разполагаме. Това са трите неща, които, господин министър, би трябвало да се обърне съгласно мен особено внимание, когато се приготвят договорите и се договаря с Департамента на Съединени американски щати, заключи Джейхан Ибрямов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР